Nederlands anno 2024. Zo schrijf je een kickass tekst.

Dat wat in de dikke van Dale staat is sowieso goed Nederlands natuurlijk, maar is het ook leuk Nederlands om naar te luisteren? Is taal ‘GOED’ omdat het correct Nederlands is, of kan het ook goed zijn omdat het gewoon leuk en mooi klinkt? Ik geloof daar dus wel in. Fun!

Taal waar je blij van wordt.

Kijk, met de jeugd van tegenwoordig, is het zoeken naar ‘de Nederlandse waarheid’ net zo ingewikkeld als het vinden van een speld in de hooiberg. Oef, een spreekwoord, dat is al helemaal oldskool. Het is tijd is om het oude los te laten en te gaan voor verfrissing en vernieuwing. Maak jij een nieuwe webvideo? Dan gaan we daar natuurlijk geen oldskool Nederlands onder plakken. De wereld om ons heen (knipoog) en dus ook Nederland verandert razend snel. Het ene seizoen is ‘natural’ helemaal het einde, maar het volgende seizoen moet alles knalroze. Love it!

Nederlands anno 2024, ik hou er van.

Verfrissing is toch zalig? Zoals je bijvoorbeeld ziet als bepaalde woorden die door de jeugd niet goed worden uitgesproken, uiteindelijk in hun nieuwe jasje toch door het grote publiek geaccepteerd worden. Love it. 

Neem nou bijvoorbeeld ‘Mijnheer’. Wie zegt dat nou nog? Dat is natuurlijk al lang ‘meneer’ geworden.

En zo zijn er nog honderden voorbeelden te bedenken van Nederlandse woorden die gewoon echt niet meer van nu zijn. Hier een lijstje met woorden die ik regelmatig tegen kom in voice-over teksten. 

  1. immer……wordt: altijd
  2. echter…wordt: maar
  3. zo spoedig mogelijk, daar maak ik altijd ook een ‘zo snel mogelijk’ versie van
  4. gereed…….wordt: klaar
  5. welke…wordt: die
  6. nagenoeg…wordt: bijna
  7. zodoende…wordt: zo
  8. wellicht…wordt: misschien
 

Bij het maken van een voice over tekst 2024 is het echt heel belangrijk om Nederlands van nu te spreken. 

Voorbeeld: Je bent bezig met een ietwat zakelijke tekst voor een bedrijfspresentatie. Dan kan dit een stukje tekst zijn. 

‘Het is van belang met grote regelmaat overleg te plegen met uw collega’s. Wellicht zal dat voor een ieder even wennen zijn, echter zal dit resulteren in een goede samenwerking en gegarandeerd succes.’ 

Ja, we snappen allemaal wel wat hier staat, maar zou je het zo zeggen op zijn Nederlands anno 2024? Je zou er beter van kunnen maken:

  ‘Het is belangrijk regelmatig met je team te overleggen. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar goede communicatie zorgt voor een fijne samenwerking en het beste resultaat.’

Begrijp je nu wat ik bedoel?

Nederlands anno 2024 is recht voor zijn raap.

Dus schrijf een tekst die gewoon lekker fris is, met korte zinnen en zonder poespas. Spreektaal, dus keep it short en hou het vlot, zo gaat jouw video extra lang mee. Check anders ook eens de webinar die ik met Jente Kater van voicebooking gaf: Hoe schrijf je in spreektaal. Je bekijkt hem hier. Super leerzaam.

Succes! 

Barbara

Share this post:

Nog meer lezen.

Automatsich meelezen? Abonneer je op VOICELAND en ontvang elk KWARTAAL een lekker VOICE verhaal.

voice-over en stemacteur Barbara Karel palmboom