WOORDEN ZIJN MAAR WOORDEN, OF TOCH NIET?

Barbara Karel
29 mei 2018

Woorden op zijn best. Natuurlijk blijft een lekker liedje met een mooi refrein in je hoofd hangen.

Een goed gedicht dat je ergens hebt gelezen ook. Op social media komen regelmatig bekende quotes van nog bekendere sterren voorbij waar mensen zich helemaal in kunnen vinden. En over spreuken nog maar te zwijgen. Ik heb dat met woorden. Sommige woorden zijn gewoon mooi of flowen zo lekker dat ze dagen in mijn hoofd hangen. Ze zweven in mijn brein en maken me gelukkig, omdat ze een bepaald gevoel of herinnering oproepen. Ze pakken me, ze beroeren me, ze laten me niet meer los.

Mijn TOP5 lievelingswoorden van dit moment.

Op 5: Ochtendgloren. Als de zon stilletjes opkomt en de wereld nog wakker moet worden. Het is nog stil op straat. Mijn lievelingsmoment van de dag. Die frisheid en stilte is zalig, ook in de winter. En het is een woord met een mooie flow, met zachte adem klinkt ie super.

Nummer 4: Hipster. Veel mensen haten dit woord, want  ‘hipsters zijn niet cool’. Ik vind het nog altijd een leuk woord. Het klinkt vrolijk, als een soort verrassing ofzo. Daarbij vind ik hipsters vaak leuke mensen om te zien en ze creatief. Hipster is en blijft een van mijn lievelingswoorden.

Nummer 3: Koekwaus. Haha “koek-wat?!”, hoor ik je denken. Ja, koekwaus!  Ben je koekwaus dan ben je naar mijn idee  iemand bij wie op een positieve manier een steekje los zit. Het zijn mensen die een lak hebben aan de rest van de wereld en doen waar ze zin aan hebben zonder een ander daarmee lastig te vallen. Die mensen kleuren de wereld denk ik. Daarbij bekt koekwaus ook superlekker. 

Op 2: Liefde. Ik geloof oprecht in liefde. Liefde maakt alles beter. Liefde is goed voor mensen, maar ook voor je dagelijkse dingen. Liefde zorgt dat je zuinig bent op je spullen, op jezelf en op elkaar. Liefde is ook goed voor de natuur en je geluk. Ik hou echt van ‘liefde’. Helaas komt het woord weinig voor in de teksten die ik inspreek, want liefde is een prachtig woord, ook om uit te spreken. Daarom op nummer 2 in mijn lijst met fijne woorden.

En op een dikke vette nummer 1, zeker al een maand: Haciënda…oioioi, deze is zo verrukkelijk! Het zweeft al weken in mijn hoofd en gaat maar niet weg.

Minstens tien keer per dag droom ik met dit woord weg naar een groot landhuis in the middle of nowhere. Met binnentuin met boogjes, een fontein in het midden, knusse hoekjes in de schaduw om te zitten en alles overwoekerd door groen. Dat klinkt heerlijk toch? Maar ik zie ook de Haciënda op Lowlands, de zweterige tent waar om drie uur s’nachts de fijnste platen worden gedraaid en het altijd zwoel is. Dan bestel ik nog een mojito en dans ik weer het dampende sexy publiek in. (dat sexy is op dat tijdstip natuurlijk niet helemaal het geval, maar met een paar drankjes op denk je van wel)

Haciënda….doe je ogen even dicht….Wat zie jij bij haciënda? Jahaa, fijn he! En het is ook zo’n lekker woord om te zeggen. Ik betrap mezelf erop dat ik het soms zomaar hardop zeg als ik alleen in de studio zit…..haciëndaaaah…. En nu zul je wel denken: “die is koekwaus!”. Tja, misschien ook wel een beetje.

Wat is jouw lievelingswoord eigenlijk?

Fijne dag, Barbara