GLIMLACH IN JE HOOFD, VOOR IEDER KIND

Barbara Karel
16 okt 2019

Yesss, het is herfstvakantie!! 

Glimlach in je hoofd, want de kinderen zijn een week vrij van school. Lekkerrrrrr! Voor hen, want ze waren er echt wel aan toe na al die toetsen, boekbesprekingen en werkstukken die af moesten, maar ook voor papa en mama. Het ritueel van vroeg de wekker, iedereen hup d’r uut, aan het ontbijt en in tempo naar school kunnen we nu even heerlijk aan de kant schuiven. 

Als ik er over nadenk vind ik het eigelijk maar belachelijk, dat tempo waarin wij leven. Wij hier in Nederland moeten al van jongs af aan keihard rennen en presteren, terwijl een goed (strip)boek lezen op de bank in je joggingbroek je ook heel veel geluk kan brengen. Of wat dacht je van lekker élke dag een uitgebreid ontbijt maken en met elkaar aan tafel lachen en eitjes kapot tikken op je voorhoofd?

Dat gaat dus niet. Doordeweeks zitten we keihard in het school- en werkritme. En in het weekend is het tijd voor boodschappen doen, een kleine sociaal momentje met vrienden of familie, koken, huis opruimen en sport. 

Gewoon op onze reet zitten en niks doen? Dat doen we eigenlijk nooit.

En natuurlijk is het kicken om altijd maar door te knallen, te leren en te ontdekken of heel goed te worden in iets, maar soms heb ik wel het gevoel dat we met zijn allen (ja ook jullie daar) daar flink in zijn doorgeslagen. Zelfs in het weekend, als we eigenlijk gewoon even zouden moeten recapituleren en resetten, ga ik nog naar het bos om paddestoelen te zoeken en te fotograferen. Hoppa weer nieuwe prikkels, want die paddo’s moeten wel online. Dus ja, ook ik ben er knetter schuldig aan. Ik zit in die trein en dender graag mee, soms op het ongezonde af.

Puntje dus hier: Wij als volwassenen moeten en eisen te veel van onszelf.

Maarrrrr gelukkig kunnen we wel goed voor onszelf bedenken en aangeven, tot hier en niet verder. Dan gaan we een dagje naar een sauna, met vriendinnen lekker wijnen, of we duiken eindelijk eens met een Linda in een joggingpak op de bank.

Helaas is dat voor kinderen een stuk lastiger. Veel kinderen hebben een schema alsof hun leven er van af hangt. School, huiswerk, sport, spelen, gamen, vloggen, shoppen..….en het liefst zijn overal de beste in. Ze staan altijd aan en de druk is enorm. Kinderen kunnen zich daar compleet in verliezen. S’avonds wordt er dan gepiekerd over wat er de volgende dag(en) allemaal op het menu staat. Nagels worden afgekloven en lontjes worden te kort.

Dan voel en zie je gewoon de stress bij ze. Kinderen weten zelf niet dat dat ongezond is, ze denken dat het zo hoort, want zo is de maatschappij anno 2019 nou eenmaal. En dát is dus niet ok. Af en toe een beetje spanning hoort er bij, maar als dat dagelijks aan de orde is, dan gaat er wat fout. Kinderen moeten lachen en plezier maken en lekker in hun vel zitten, de rest komt later wel… of niet, ook goed, ook dan vind je heus je pad.

Nu werd ik laatst benaderd door de Stichting Glimlach In Je hoofd.

Een project opgezet door een groep Haarlemse ouders, leerkrachten en coaches die het tijd vonden om onze kinderen eens wat nieuws te leren. Te leren hoe je tot rust komt. Hoe je je hoofd leeg maakt, en hoe je weer in het hier en nu belandt. Ze ontwikkelden korte meditatie oefeningen voor scholieren. Voor álle kinderen die naar school gaan dus, klein en groot. Ze vroegen mij of ik dat wilde inspreken.

Ik denk maar zo dat dit wel een van de meest waardevolle projecten uit mijn voice-over carrière is. Het leert namelijk kinderen en ouders iets héél belangrijks in slechts een paar minuten: onthaasten. Het krijgen van een Glimlach in je hoofd als je het zwaar hebt, als je die even kwijt bent. En die glimlach is goud waard. 

Wil jij je kind beter laten slapen of leren even helemaal tot rust en tot zichzelf te komen? Luister hier naar een voorbeeld. Zorg wel dat je lekker zit of ligt. En meer info vind je op glimlachinjehoofd.nl, ik hoop dat je er blij van wordt.

Chillse, Barbara

Voor een relaxte voice-over mail je me hè?