Skip to content

Stemacteur

ÉÉN STEM, TIENTALLEN PERSONAGES

rondeel-arrow-01 copy

Er is steeds meer vraag naar Nederlandse stemacteurs. Bijvoorbeeld voor het inspreken van Netflixanimaties, YouTubeproducties en instructievideo’s. Maar ook voor de voice-over van ontroerende tv-commercials of pakkende radiospots, vrolijke webvideo's en mooie bedrijfsfilms. Een goede stemacteur kan met één stem tientallen personages en emoties neerzetten, precies zoals de opdrachtgever dat wil. Daarmee creëer je een geloofwaardige boodschap die opvalt in het drukke medialandschap.

Voice-over of stemacteur, wat is nou eigenlijk het verschil?stemacteur

Een voice-over zonder acteerwerk klinkt als een ingesproken boodschap. Niets meer, niets minder. Weinig emoties, weinig sfeer. Een goede voice-over artiest zorgt ervoor dat het verhaal begint te leven! Door te variëren in toonhoogte, timbre of uitspraak kun je een tone-of-voice neerzetten. Bijvoorbeeld zakelijk, enthousiast, informatief of sexy. De ene keer nonchalant, een volgende keer netjes. Daar moet je voor kunnen stemacteren. Voice-over artiesten die dat goed kunnen noemen zichzelf stemacteur of stemactrice.

Stemacteren is niet voor iedereen weggelegd

Niet iedere voice-over wordt ingesproken door een stemacteur. En dat verschil hoor je gelijk. Een goede stemacteur kan feilloos en oneindig variëren in tone-of-voices. Weet precies hoe een bepaalde emotie klinkt. Kruipt vanuit zijn eigen stemgeluid in de rol van een ander. Dat is een vak, een vak dat je leert door meters te maken, door te doen, door goed te zijn in tekstbeleving, door je doelgroep aan te voelen, door je in te leven in de opdrachtgever. En je moet er ook zeker talent voor hebben. Hoe zit dat met mij? Kan ik een beetje stemacteren? Eerlijk is eerlijk: na 14 jaar oefenen mag ik mijzelf met recht stemactrice noemen.

Ik ben jouw Nederlandse stemactrice!

Een voice-over maken, stemacteren… Het overlapt elkaar natuurlijk. Ik begon mijn inspreekcarrière toch echt als pure voice-over, maar inmiddels ben ik getraind stemacteur. Of beter gezegd, stemactrice. Bij beide disciplines draait het om emotie en je kunnen inleven. Nou… dat kan ik wel. De ene keer ben ik een jonge moeder, dan weer en zakenvrouw, een enthousiaste wereldverbeteraar of vriendelijke juf. Kortom: als stemactrice verplaats ik me in het leven van een ander en vertel dán het verhaal dat verteld moet worden. Welk verhaal kan ik namens jou vertellen?

Laten we samenwerken!

Geef je productie karakter met een professionele stemacteur. Meer weten? Stuur een bericht en krijg vandaag nog antwoord.

Scroll To Top