Waarom een goede stemacteur?

Er is steeds meer vraag naar Nederlandse stemacteurs. Bijvoorbeeld voor het inspreken van Netflixanimaties, YouTubeproducties en instructievideo’s. Maar ook voor de voice-over van ontroerende tv-commercials of pakkende radiospots met meerdere personages. En wat dacht je van vrolijke webvideo's of passievolle bedrijfsfilms? Een écht goede stemacteur kan met één stem tientallen personages en emoties neerzetten, precies zoals de opdrachtgever dat wil. Daarmee creëer je een geloofwaardige boodschap die opvalt in het drukke medialandschap.

Voice-over of stemacteur, wat is nou eigenlijk het verschil?

Een goede voice-over kan een verhaal mooi vertellen. Een goede stemacteur kan meer dan dat, die kan verschillende personages neerzetten. Door te variëren in toonhoogte, timbre of uitspraak. Bijvoorbeeld zakelijk, enthousiast, informatief of stoer....je kruipt als het ware in de huid van de rol in de productie. Van mens tot dier tot product. Van een vermoeide moeder tot energieke sportschool instructrice of zelfs een pratende WCborstel. Een goede stemacteur zorgt ervoor dat élk verhaal gaat leven. Voice-overs artiesten die helemaal in een rol kunnen duiken noemen zichzelf dan ook stemacteur of stemactrice.

Stemacteren is een vak apart.

Niet iedere voice-over wordt ingesproken door een stemacteur. En dat hoeft ook niet altíjd, maar het kan wel echt het verschil maken. Een goede stemacteur kan feilloos en oneindig variëren in tone-of-voices. Weet precies hoe een bepaalde emotie klinkt. Kruipt vanuit zijn eigen stemgeluid in de rol van een ander. Dat is een vak, een vak dat je leert door meters te maken, door te doen, door goed te zijn in tekstbeleving, door je doelgroep aan te voelen, door je in te leven in de opdrachtgever. En je moet er ook zeker talent voor hebben. Hoe zit dat met mij? Kan ik een beetje stemacteren? Eerlijk is eerlijk: na 14 jaar oefenen en inspreken durf ik mijzelf zeker stemactrice te noemen.

Ik ben jouw Nederlandse stemactrice en voice-over.

Een voice-over maken, stemacteren… Het overlapt elkaar natuurlijk. Ik begon mijn inspreekcarrière toch echt als pure voice-over, maar inmiddels ben ik getraind stemacteur. Of beter gezegd, stemactrice. Bij beide disciplines draait het om emotie en je kunnen inleven. Nou… dat kan ik wel. De ene keer ben ik een jonge moeder, dan weer en zakenvrouw, een enthousiaste wereldverbeteraar, vrolijke eekhoorn of vriendelijke juf. Kortom: als stemactrice verplaats ik me in het leven van een ander en vertel dán het verhaal dat verteld moet worden. Welk verhaal kan ik namens jou vertellen?

 

Laten we samenwerken!

Geef je productie karakter met een professionele stemacteur. Meer weten? Stuur een bericht en krijg vandaag nog antwoord.