VROUWENSTEMMEN WAAR JE HET WARM VA KRIJGT

Barbara Karel
07 feb 2019

Warme vrouwenstemmen, het kan prachtig zijn. Ook ik heb er een. Toch heb ik net ‘nee’ gezegd tegen een opdracht voor een ‘warme voice-over’.

Ja, ook dat gebeurt. Het werd me iets te heet. Uiteraard met een goede uitleg, die door de klant begripvol werd ontvangen. Het ging namelijk om een adult-product. Waar ik overigens alle respect voor heb, maar het past gewoon niet bij mij. Als ik mijn stem ‘uitleen’, dan moet de opdracht echt bij me passen en dat was nu niet het geval.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik warm en zwoel wil inspreken. Bijvoorbeeld voor een radio commercial voor een Turkse zangeres of voor een bedrijfsfilm over huidverzorging. De meeste vrouwenstemmen zijn wat hoger, maar mijn stemgeluid is van nature redelijk laag. Dan is de switch naar zwoel en extra warm makkelijk gemaakt. 

Beetje sexy graag…. zolang het geen gehijg wordt en het bij het inspreken van fatsoenlijke voicemail berichten of zinderende zomerse TV commercials blijft vind ik het prima. En ja, ook ik hou van warme en lage vrouwenstemmen. 

Daarom hier mijn ‘brrr-wat-is-het-koud-buiten-warm-me-maar-op-lievelingsstemmen’ top5. Yeah lijstje!

#5. Bij haar zet ik het journaal graag aan zonder beeld. Die monotone heesheid is een verademing voor je trommelvliezen. Het geeft rust en ze klinkt warm en vertrouwd. Beetje sexy maar niet te en ze spreekt altijd de waarheid. Naar haar luister je vanzelf. Kopje thee erbij en je hebt verder niks meer nodig. Op 5: Annechien Steenhuizen.

#4. Er is me een keer gevraagd haar stem na te doen voor een videoproductie. Ik heb haar dus zeer goed bestudeerd. En als je met een goede koptelefoon op naar haar stem luistert dan ben je zo vertrokken naar een wit zandstrand, helemaal voor jezelf. Zij klinkt als golven die rustig het strand op rollen terwijl de warme zon je huid kietelt. Lekker genieten op 4 met Scarlet Johansen.

#3. Lauren Hill…weet je nog? Die prachtige vrouw die met haar band The Fugees in de jaren 90 de hit Killing me Softly scoorde? (Ondertussen besef ik me dat ik echt wel een oude doos ben). Haar stem heeft een prachtige ronde zachtheid, die als een soort warme deken die over je heen valt. Daarbij klinkt ze beetje nasaal voor een vleugje extra mysterie….I love it. Lauren Hill, op 3 in de meest warme vrouwenstemmen.

#2. Deze! Je waant je in een donkere kleine kroeg met beslagen ramen. Kleedjes en asbakken op de bar en een klein podium achterin. Een sexy hemdje, goeie jeans, een grote wilde bos met haren met knalrode lippenstift. In haar stem voel je het echte leven. Authentiek en met karakter, ik vind het prachtig als een vrouwenstem dat heeft. Op 2: Amy Winehouse.

#1. Stel je voor, een mix tussen de dames hierboven…

Haar geluid is warm, luchtig, authentiek én mysterieus tegelijk. Als een warme zomerbries bij ondergaande zon, een mojito in een volle zweterige club. Als een intense kus met je geliefde, maar ook als een fijn gesprek bij de openhaard. Laag, sexy en zwoel, maar verre van ordinair. Ik zou wel een dagje met haar willen ruilen. En als ik gay was zou ik zeker verliefd op haar zijn geweest. Op 1, geen ontkomen aan: Sade. Smooth as can be. 

Mocht je nou ook een lage vrouwenstem nodig hebben, ik hou me warm aanbevolen.

Knipoog, Barbara