TIJD VOOR EEN STUDIO FEESTJE

Barbara Karel
19 mei 2018

Deze week bestond www.barbarakarel.nl, oftewel mijn voice-over studio zeven jaar, hoera!

En nu vier ik mijn verjaardag eigenlijk nooit, want ik heb er niks voor hoeven doen om geboren te worden, dus waarom zou ik dat vieren? Ik zou eerder mijn vader en moeder moeten feliciteren met die heugelijke dag. Echter, de verjaardag van mijn studio vind ik wel een feestje waard. Gewoon omdat ik er knetterhard mijn best voor heb gedaan en het een gezonde én succesvolle tent geworden is waar ik trots op ben. Hatsekidee, gefeliciteerd ermee dus.

Regelmatig wordt me gevraagd “hoe je nou voice-over wordt”. Ik zal het verklappen en dan gebruik ik daarvoor een quote van Nile Rodgers, die ik deze week in een docu op TV zag (voor degene die niet weten wie Nile Rodgers is, hij is een wereld beroemde muzikant slash producer die met de grootsten der aarde heeft gewerkt).

Nile zei gister de magische woorden: “Succes is een bijproduct van hard werken, kwaliteit, geluk en plezier!” En hij heeft gelijk.

Niet dat ik mezelf met hem wil vergelijken, maar ik voel me wel echt een gelukkig (en dus succesvol) voice-over mens. En daar match ik met hem wel met hem, denk ik. Mijn geluk zit ook in mijn studio. En ik heb Nile’s pad gevolgd. Hallelujah.

Hard werken. Vanaf het moment dat ik besloot mijn eigen studio te bouwen ben ik er echt voor gegaan. Naast mijn fulltime moeder-job (want ik was ook nog eens zwanger van onze 3e apie in het eerste studio jaar) zat ik avond aan avond boven te pielen met de techniek en Protools tutorials te kijken op youtube. Ik dacht dat ik het nooit onder de knie zou krijgen. Tranen biggelden regelmatig over mijn wangen en de wallen kwamen tot mijn kin, maar ik moest en zou het leren.

En meters maken met inspreken. Natuurlijk had ik al wel eerder voice-over werk gedaan, maar goed genoeg was het nog niet. Zeker niet om het helemaal alleen te doen zonder regisseur. Uren maken dus, puur voor mijn eigen ontwikkeling. Inspreken, terug luisteren en weer opnieuw inspreken….en weer terug luisteren..

Uiteraard is een leuke site ook een must en mijn eerste etalage heb ik zelf in elkaar gezet. Budget had ik niet. Het werd een simpel dingetje met wat zelfgemaakte demo’s en contactgegevens er op. En daarna netwerken, online potentiële klanten zoeken en mailen maar. Een rotklus. Ik was natuurlijk hartstikke onzeker over mijn skills, maar na verloop van tijd kwamen wel de eerste aanvragen binnen.

Ik weet het nog goed dat ik mijn eerste opdracht had, doodeng vond ik het en durfde het bijna niet te versturen, maar de klant was meer dan tevreden.

Mijn energie die wel redelijk op was kreeg ik dus weer terug. In het begin was het echt wel pittig en spannend allemaal, alles is nieuw en je moet alles zelf ontdekken. Maar dat harde werken en ‘het er voor gaan’ heb ik tot op de dag van vandaag doorgezet. Mezelf tot een hoger niveau te tillen is wat ik heerlijk vind en waar ik continu mee bezig ben. Zowel als voice over, maar ook als ondernemer.

En dan kom ik vanzelf bij kwaliteit. Dat is echt superbelangrijk. Ik sta voor kwaliteit en beloof mezelf én dus de opdrachtgever altijd een perfect eindproduct aan te leveren. Never ever, zal ik een voice-over opdracht gehaast doen of inspreken als ik moe ben. Afraffelen is er echt niet bij. Zo kan ik prima in het weekend een feestje skippen omdat ik de maandag erna klussen heb. Ik leef gezond en zorg dat ik altijd fit en uitgeslapen ben. Een beetje perfectionistisch moet je dus wel zijn. Daarnaast vind ik het heerlijk om de opdrachtgever te verrassen met net dat beetje extra. In de afgelopen zeven jaar heb ik nog nooit een ontevreden klant gehad en daar ben ik best trots op.

Door naar puntje 3 van Nile Rodgers’ quote…geluk.

Geluk is zeker aan mijn zijde geweest. Nog steeds trouwens. (Alhoewel ik ook echt wel pech heb gehad hoor, maar dat is een ander verhaal). Door mijn roots bij MTV en 3FM had ik al best een leuk netwerk, dat was handig. En wat ook geluk was, ik ben gezegend met een prettige voice-over stem en een flink paar ballen. Wat wil zeggen, ik ga niet snel of eigenlijk nooit bij de pakken neerzitten. Daarnaast heb ik energie voor 10, zo ben ik nou eenmaal geboren. 

En ook zeker een geluk, in begin heb ik hulp gehad van een lieve oud MTV collega die zich al in de voice-over business gevestigd had. Dat was echt wel een fijne back-up. Hij heeft me geholpen met het finetunen van mijn homestudio, met het lekker afmixen van mijn zelfgemaakte demo’s en met feedback geven op mijn werk.

Maar wat natuurlijk het allerbelangrijkste is om iets vol overtuiging te kunnen doen en tot een succes te maken, is plezier!Geloof het of niet maar ik vind mijn studio en inspreken het (bijna) allerleukste wat er is.

Eigenlijk is het zelfs zo dat als ik eenmaal in mijn cave zit, ik niet meer op kan houden. Gelukkig heb ik een gezin, wat ik dus nog leuker vind, anders werd ik zo’n echte studionerd denk ik. Elke dag, al 7 jaar lang, geeft mijn studio me complete voldoening en word ik gelukkig van inspreken, opdrachtgevers blij maken, klooien aan mijn site en werken aan de achterkant van mijn bedrijf. Het verveelt dus nooit.

En plezier is belangrijk omdat het ook wel eens tegenzit. Natuurlijk waren er ook periodes dat ik dacht, waar ben ik aan begonnen, hoe ga ik dit doen en hoe krijg ik meer opdrachten binnen? En ja, er zijn ook periodes geweest dat het werk ineens minder werd, hellup, stress, weer onzeker. Maar dan komt plezier om de hoek kijken en dat geeft je de energie om lekker door te gaan!

Zo en nu zit ik over de duizend woorden, mijn langste blog ooit. Vanavond bubbels met de hubs en vieren dat ik al (of eigenlijk pas 7) jaar besta. Hatsekidee, gefeliciteerd ermee. Voice-over to the max. En ik ben nog lang niet klaar.

Cheers, Barbara

 

PS: soms moet je jezelf in het zonnetje zetten toch? Tja dat zzp-en is ook maar alleen…