NEDERLANDS ANNO 2021

Barbara Karel
17 mrt 2021

Nederlands anno 2021. Schrijf een ‘hippe’ tekst.

Maar hoe doe je dat? Dat wat in de dikke van Dale staat is sowieso goed Nederlands natuurlijk, maar is het ook leuk Nederlands om naar te luisteren? En hoe spreek je bijvoorbeeld auto uit? Als AUWTO of OOTO?  Het kan lastig zijn, voor meerdere woorden zijn verschillende uitspraken goed. En is iets ‘GOED’ omdat het correct is volgens de oude regels? Of kan iets ook goed zijn omdat het gewoon leuk en mooi is? Ik geloof daar namelijk wel in. Goed als in tof, hip en vlot! Nederlands anno 2021.

Met de jeugd van tegenwoordig, die de online wereld in bezit lijkt te hebben, is het zoeken naar ‘de Nederlandse waarheid’ net zo ingewikkeld als het vinden van een speld in de hooiberg. Oef, een spreekwoord, dat is al helemaal oldskool. Ik denk dat het anno 2021 tijd is om het oude los te laten en te gaan voor verfrissing en vernieuwing. Maak jij een vlotte nieuwe webvideo, dan gaan we daar natuurlijk geen oldskool Nederlands onder plakken. Tijd om open te staan voor de taal van nu.

De wereld om ons heen (knipoog) en dus ook Nederland, verandert razend snel. Het ene seizoen is junglegroen helemaal het einde, het volgende seizoen moet alles nude, oftewel zandkleur. Ik doe er vrolijk aan mee, want ik ben dol op vernieuwing. Met een paar slimme trucjes weet ik mijn huis lekker ‘uptodate’ te houden, A.K.A. nu. De truc is: je moet er gewoon voor open staan en het een beetje bijhouden.

Veranderingen in de Nederlandse taal zijn dus ook te gek. Zo zie je bijvoorbeeld dat bepaalde woorden die door jongeren (die-liever-met-andere-dingen-bezig-zijn-dan-de-Nederlandse-taal) niet goed worden uitgesproken, in hun nieuwe jasje toch door het grote publiek geaccepteerd worden. Waarvoor mijn applaus. 

Neem nou bijvoorbeeld ‘Mijnheer’. Wie zegt dat nou nog? Dat is natuurlijk al lang ‘meneer’ geworden. 

Of ‘immer’? Anno 2021 zeg je ‘altijd’. En zo zijn er nog wel honderden voorbeelden te bedenken van Nederlandse woorden die gewoon echt niet meer van nu zijn. Hier een lijstje met woorden die ik regelmatig tegen kom in voice-over teksten. En sowieso altijd extra in zijn moderne variatie inspreek.

  1. immer……wordt: altijd
  2. echter…wordt: maar
  3. zo spoedig mogelijk, daar maak ik altijd ook een ‘zo snel mogelijk’ versie van
  4. gereed…….wordt: klaar
  5. welke…wordt: die
  6. nagenoeg…wordt: bijna
  7. zodoende…wordt: zo
  8. wellicht…wordt: misschien

Bij het maken van een voice-over tekst  is het echt heel belangrijk om de taal van nu te spreken. En dus te schrijven. Dan mag je woorden als ‘tof, cool, en vet kicken’ heus wel achterwege laten, maar maak er wel moderne spreektaal van anders haakt de kijker af.

En hou je doelgroep in de gaten. Dat is by far (ook helemaal prima om er af en toe eens wat Engels door heen te gooien) het meest belangrijk bij het schrijven van een voice-over tekst. Maak het spreektaal voor die speciale doelgroep die jíj voor ogen hebt. Dus laat die lees-tekst los, en schrijf een spreektekst!

Voorbeeldje: Je bent bezig met een zakelijke tekst voor een bedrijfspresentatie. Dan kan dit een stukje tekst zijn.

‘Het is van groot belang met grote regelmaat overleg te plegen met uw collega’s. Wellicht zal dat voor een ieder even wennen zijn, echter zal dit resulteren in een goede samenwerking en gegarandeerd succes.’ Ja, we snappen allemaal wel wat hier staat, maar zou je het zo zeggen anno 2021? Je zou er beter van kunnen maken: ‘Het is belangrijk regelmatig met je team te overleggen. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar goede communicatie zorgt voor een fijne samenwerking en het beste resultaat.’

Okay dit voorbeeld wel een beetje extreem, maar je begrijpt nu wel wat ik bedoel toch?

Schrijf een tekst die gewoon lekker fris is, met korte zinnen en zonder poespas. Spreektaal. En dat is Nederlands anno nu en niet anno vroeger. Keep it short en hou het vlot. Zo gaat jouw video extra lang mee. Check anders ook eens de webinar die ik met Jente Kater van voicebooking gaf: Hoe schrijf je in spreektaal. Je bekijkt hem hier. Super leerzaam.

Succes! 

Barbara