Praat Nederlands anno 2019 met me

Barbara Karel
04 mrt 2019

Met grote regelmaat verschijnt er online reuring over de uitspraak van de Nederlandse taal. Goed Nederlands….maar wat ís nou goed Nederlands?

Of moet ik zeggen correct Nederlands? En wat dacht je van ‘leuk’ Nederlands, is dat niet beter?Dat wat in de dikke van Dale staat is sowieso goed natuurlijk, maar is het ook leuk Nederlands om naar te luisteren? En hoe spreek je bijvoorbeeld auto uit? Als auto of ooto? Waar leg je de klemtoon bij dementie… is het deMENtie of demenTIE? Het kan lastig zijn, voor meerdere woorden zijn verschillende uitspraken goed. En is iets goed omdat het nou eenmaal zo hoort, of kan iets ook goed zijn omdat het leuk en mooi is? Ik geloof daar namelijk wel in.

Met de jeugd van tegenwoordig, die de online wereld in bezit lijkt te hebben, is het zoeken naar ‘de Nederlandse waarheid’ net zo ingewikkeld als het vinden van een speld in die oldskool hooiberg. Persoonlijk heb ik geen voorkeur. Ik hou gewoon van de Nederlandse taal in al zijn vormen en kleuren!

De wereld om ons heen (knipoog) en dus ook Nederland, verandert razend snel. Het ene seizoen is indigoblauw helemaal het einde, het volgende seizoen moet alles okergeel. Ik doe er vrolijk aan mee, want ik ben dol op veranderingen. Met een paar slimme trucjes weet ik mijn look en huis lekker ‘uptodate’ te houden, A.K.A. nu. En daar hoef je helemaal niet heel ingewikkeld voor te doen of veel geld aan uit te geven. Je moet het gewoon een beetje bijhouden en slim zijn.

Veranderingen in de Nederlandse taal vind ik dus ook tof. Zo zie je bijvoorbeeld dat bepaalde woorden die door jongeren (die-liever-met-andere-dingen-bezig-zijn-dan-de-Nederlandse-taal) niet goed worden uitgesproken, uiteindelijk in hun nieuwe jasje toch door het grote publiek geaccepteerd worden. Waarvoor mijn applaus.

Neem nou bijvoorbeeld ‘Mijnheer’…wie zegt dat nou nog? Dat is natuurlijk allang “meneer’ geworden.  Of ‘immer’? Anno 2019 zeg je beter ‘altijd’. En zo zijn er nog wel honderden voorbeelden te bedenken van Nederlandse woorden die gewoon echt niet meer van nu zijn. 

Bij het maken van een voice-over tekst, voor bijvoorbeeld een online bedrijfsfilm waarmee je aan de wereld wil laten zien wat voor te gekke dingen jullie allemaal doen, is het echt heel belangrijk om ‘taal anno nu’ te spreken. En dus te schrijven. Dan mag je woorden als ‘tof, cool, en vet kicken’ echt wel achterwege laten, maar maak er wel spreektaal van!

En hou je doelgroep in de gaten. Dat is by far (ook helemaal prima om er af en toe eens wat Engels door heen te gooien) het meest belangrijk bij het schrijven van een voice-over tekst. Maak het spreektaal anno nu, voor die speciale doelgroep die jij voor ogen hebt. En dat zijn vast geen tachtigjarigen toch? Met alle respect overigens.

Voorbeeldje: Je bent bezig met een zakelijke tekst voor een bedrijfspresentatie. Dan kan dit een stukje tekst zijn. Kan hè, hoeft niet. ‘Het is van groot belang met grote regelmaat overleg te plegen met uw werknemers. Aanvankelijk zal dat voor beide partijen wennen zijn, echter kunt u zo beter aansturen op een goede samenwerking en gegarandeerd succes.’ Ja, we snappen allemaal wel wat hier staat, maar zou je het zo zeggen anno 2019? Je zou er beter van kunnen maken: ‘Het is belangrijk regelmatig met je team te overleggen. Dat zal in het begin zeker wennen zijn, maar goede communicatie zorgt voor een fijne samenwerking en het beste resultaat.’

Okay, misschien is dit voorbeeld wel een beetje extreem, maar je begrijpt nu wel wat ik bedoel. Schrijf een tekst die gewoon lekker vlot en fris is, met korte zinnen en zonder poespas woorden. Spreektaal.

Je extra sjiek voordoen is echt niet nodig. En als je wilt dat ik even met je mee denk, geen probleem. Door mijn meer dan 10 jaar inspreek ervaring, als ex MTVveejay en als moeder van twee tieners, weet ik als geen ander hoe een voice-over tekst lekker ‘nu’ en toch netjes geschreven én verteld kan worden. Zo gaat jouw video extra lang mee.

Jeweettoch! 

Barbara

Inspirerend? Deel dit bericht!