Kerstkarma winnaars: Groen en Rood

Barbara Karel
20 dec 2018

Kerst, de tijd van lichtjes en groen en rood. Ik draag het liefst altijd zwart, maar stiekem ben ik dol op lichtjes en van binnen ben ik groen en rood.

I love Kerst. Je zet een grote gezellige Kerstboom in de kamer, haalt fijne herinneringen op van de mensen die je moet missen en viert het leven met je geliefden. Het is een moment van stilstaan. Het liefst ren en huppel ik het hele jaar flink door, waardoor dat moment van stilstaan heel waardevol is.

En nee, ik ben niet religieus. Althans, ik geloof niet in God, ik geloof wel in Goed. Goed is mijn religie. Goed zijn voor mezelf, maar vooral ook goed zijn voor de wereld en voor anderen om me heen. Mijn karma probeer ik het hele jaar door zo groen (voor mij de kleur van de aarde) en zo rood (voor mij de kleur van liefde) mogelijk te laten zijn. Kerstkleuren dus, voor mij de definitie van Goed met een hoofdletter.

Nu we zo tegen het einde van het jaar lopen kom ik er achter dat Kerst 2018 de groen-roodste ooit gaat worden. Daarom heb ik dit jaar echt zin in Kerst. Ik ben ook wel een beetje moe hoor van al dat rennen, dus kan niet wachten om stil te staan. 

Stil staan en even echt de tijd nemen voor elkaar. Om keihard de liefde te delen, te knuffelen, te lachen en te huilen. En ik weet nu al dat ik deze Kerst ga janken.

Wat prima is natuurlijk. Het hoort erbij, ontlading. Even goed overdenken wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Bewust stil te staan bij wie ik ben, waar ik voor sta en waar ik gelukkig van word. Het is natuurlijk ook de tijd van lijstjes. Je wordt doodgegooid met de top-bladibla…. Geen zorgen, ik zal je mijn lijstje besparen en sjees gelijk door naar de nummers één van mijn Kerstkarma dit jaar.  

Winnaar in de Categorie Groen, aka EARTH:

Ter introductie, in het voorjaar werd ik gevraagd om een webvideo van CollAction in te spreken. Een organisatie die bewustwording wil creëren. Bewustwording over ons soms onzinnige koopgedrag. De video was een oproep om drie maanden lang geen (fast)fashion te kopen. Nou doe ik dat al niet zoveel, maar ik vond het toch de moeite waard om mee te doen. En ik heb de uitdaging uitgebreid.

Ik dacht, weet je wat, ik ga gewoon 3 maanden helemaal níks nieuws meer kopen.

Niet voor mezelf, niet voor de kinderen, niet voor in huis. Gewoon niks. We hebben genoeg. En ik zal je zeggen, het was een verademing. Het scheelt serieus ruimte in je hoofd als je tevreden en zen bent met wat je hebt. Lekker de drang naar iets nieuws helemaal los laten. Gat in je T-shirt? Top, vintage is cool. Nieuwe schoenen nodig? Hier trek die ouwe van mij maar aan als je die past….Ohh ja, leuk vaasje..maar wacht eens, hier onder in de kast staat er ook nog een. Ik werd ineens toch nog bewuster en ook een stuk relaxter. Tevreden.

Het scheelt je uiteraard ook geld. Best een fijne bijkomstigheid, want zo kun je lekker door sparen. 

Ik heb het zo’n 4 maanden vol gehouden, helemaal niks kopen (op de boodschappen na uiteraard). Toen kocht ik toch een nieuw shirt, want die oude zwarte basic die ik altijd draag, was grijs geworden. Maar als ik terug kijk op het afgelopen jaar hebben wij hier thuis serieus bijna niets nieuws gekocht. Zelfs onze wintersport uitrusting voor de Kerstvakantie komt bijna helemaal bij de Kringloop en Marktplaats vandaan. En ook Sinterklaas heeft bijna al zijn pakjes tweedehands gescoord. Daarnaast en ben ik een hobby vintage shopje aan huis begonnen. Puur voor de fun, maar wat eigenlijk nog best goed loopt ook. Zo verklein ik mijn global footprint nog een beetje extra en daar word ik oprecht gelukkig van.

Winnaar in de Categorie Groen is dus: CollAction, omdat ze mijn groene vlammetje flink hebben opgestookt, waarvoor vielen dank.

Dan nu de winnaar 2018 in de Categorie Rood…. LIEFDE.

Na het verlies van allerliefste vriend Joost eerder dit jaar, ben ik me nog meer gaan realiseren wat de liefde van mijn gezin voor mij betekent. Ik denk elke dag aan Joost. Ik voel me oneindig verdrietig voor het feit dat zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden en wij hem moeten missen, maar elke keer als ik aan hem denk krijg ik naast dat verdriet gek genoeg ook een heel warm gevoel.

Het verdriet smelt samen met de liefde die ik voel in ons huis.

Soms als ik moe en ongeduldig ben of bozig doe, kan Joost ineens mijn wake-up call zijn. Dan springen de tranen in mijn ogen en bedenk ik me snel hoe ongelofelijk fijn het is dat Amir, Sonny, Maroun en Leela elke dag bij me zijn. Dankbaar voor hun liefde en geduld met mij, voor dat ze er elke dag zijn. Dankbaar omdat we zo’n plezier hebben samen, ook al vinden we elkaar af en toe bloedirritant. We zijn bij elkaar en dat is wat telt. Door Joost voel ik me daarin extra gezegend.

Daarom mijn absolute nummer één van 2018, Joost❤️! Omdat hij voor de rest van ons leven zijn lieve lichtje op ons schijnt. 

Dan neem ik nu de tijd om even op adem te komen en intens te genieten van mijn liefdes.

Dank aan alle opdrachtgevers voor het prachtige 2018, dank Voicebooking.com voor die wederom te gekke samenwerking en toffe klussen en dank lieve iedereen in mijn omgeving voor al het plezier dat we hebben gehad.

Zaterdag 22 december gaat de studio uit, maandag 7 januari weer aan. Feel free om een mailtje te sturen als je alvast een opnamesessie in wil plannen. Merry Christmas ya’ll, geniet van elkaar en laten we snel afspreken in 2019!

Met liefde,

Barbara

Inspirerend? Deel dit bericht!