POSITIVITEIT KENT GEEN TIJD

Barbara Karel
13 mei 2020

Positiviteit kent geen tijd.

En terwijl de nieuwe single van Suzan en Freek aanstaat en mijn meissie lekker bij me aan tafel zit te kleuren tik ik dit verhaal. Schrijven is fijn, helemaal als het over positiviteit gaat.

Door de Coronacrisis is er veel veranderd in ons leven, in ieders leven. In de hele wereld. Ja toch, niet dan? Maar naast paniek en een onzeker gevoel gaf het ook tijd voor een portie nadenken. Ik ben een kei in nadenken. Over: ‘Waarom is er eigenlijk Corona, wie zijn schuld is dit, moet ik bang zijn, hoe nu verder (want wordt de wereld weer als vanouds en moeten we dat überhaupt wel willen), gingen we misschien te hard en vraten en consumeren we misschien te veel en te goor? Van die gedachtes werd ik heel onrustig. Ik schoot er ook niks mee op, want duidelijke antwoorden kwamen niet, dus bedacht ik dat ik anders moest denken:

‘Wat kan er anders, waardoor kan ik de situatie beter maken? En waar vind ik positiviteit?’

Het is een fijne eigenschap. Als ik in een penibele situatie zit komt er doorgaans een enorme krachtige energie in me vrij om te zorgen dat ik zo snel mogelijk en zo goed mogelijk weer uit die situatie geraak. Ik ben niet het type dat lang in de put blijft zitten, wachtend op hulp. Zelfmedelijden ken ik niet en ‘omdenken’ is een skill die ik me al lang geleden eigen heb gemaakt. Negatief verander ik over het algemeen binnen no-time in positief. Tenzij het echt buiten mijn macht ligt natuurlijk, maar ik ben eerder dankbaar voor narigheid dan gefrustreerd erover.

Narigheid hoort bij het leven, het geeft me nieuwe inzichten en ik kom er sterker uit.

Zo ook uit deze Coronatoestand. In het begin schoot ik natuurlijk flink in de stress. Veel opdrachten werden ‘on hold’ gezet. En hoe besmettelijk en gevaarlijk was dat enge virus wel niet? De wereld stond ineens stil…. wat nu?

De eerste week was druk en onhandig, een paniekerig gevoel overheerste. Het nieuwe quarantaine-systeem met zijn vijven thuis was ingewikkeld en bracht een hoop negatieve energie. Het voelde ook nogal uitzichtloos, want wat konden we nog verwachten en wanneer zou het eindigen?

Mijn lijf begon al snel te protesteren en mijn hoofd ook……. en daar kwam mijn positieve power wave.

Maar wacht eens even, dit alles heeft een reden. Ik moet iets doen met deze negatieve vibe. Ik moet hier van leren en er iets positiefs van maken!’

En zo geschiede.

We hadden het er hier in huis al vaker over gehad, maar gingen het niet aan, want het is een flinke klus én flinke uitgave. Aan het begin van de crisis bestelde ik hem dan toch, een nieuwe studio. Niet zomaar even een vocalbooth…neeeee…een hele nieuwe studio! Op maat gemaakt, een hele kamer, een box-in-box zoals het heet en helemaal naar mijn wensen. 

Mijn office moest een keer geüpdate worden aangezien ik er praktisch fulltime zit. En dus hakten we de knoop nu maar door, geleid door the need naar iets leuks om naar uit te kijken in deze bizarre crisistijd. ‘Bestel die studio dan maar! En doe het dan ook gelijk maar goed, dus het hele pakket!‘ De maker kwam langs (uiteraard op dikke afstand) en maakte een plan op maat. As we speak wordt de studio extern gebouwd en over een paar weken hier geplaatst.

Het leuke er van is, we hebben met zijn állen iets om naar uit te kijken. Die studio wordt namelijk ingebouwd in de kamer van mijn zoon. Dat betekent dus dat we kamerruil gaan doen. De boys gaan een verdieping hoger, de masterbedroom en mijn studio een verdieping naar beneden. En als we dan toch bezig zijn, dan ook maar gelijk de vloeren van het hele huis vernieuwen, want na twaalf jaar raggen met drie kinderen vliegen de goedkope laminaat-splinters je om de oren. 

En zo bracht die Coronacrisis ons nieuwe positieve energie in het leven, maar niet alleen wat ‘studio-knopen doorhakken’ betreft.

Er is meer. Zo hebben we heel veel tijd en plezier met elkaar, zijn de kinderen ineens enorm zelfstandig geworden én beseffen we ons des te meer dat veel spullen er niet toe doen en liefde en tijd met elkaar des te meer. We kopen en consumeren nóg bewuster en duurzamer, de aarde had even een adempauze nodig en wilde ons wakker schudden denk ik. Verder lees ik amper nog nieuws (de helft klopt toch niet) dus dat scheelt zeker een hoop negatieve energie en tijd. Én ik delete sinds aanvang van de crisis op social én in real life zonder pardon iedereen met een bad vibe. Alleen nog positiviteit en blije mensen in mijn leven, hiephoi. 

Verder heb ik de gehele ‘achterkant’ van mijn toko volledig geupdated en gerefreshed en heb ik een kickass nieuwe showreel gemaakt, met beeld! De aanvragen komen inmiddels weer als vanouds binnen en die nieuwe studio die er aan komt voelt oprecht als een goeie investering. Het geeft energie en brengt me als voice-over naar the next level. 

En de volgende Corona-story is helemaal fantastisch. 

Ik heb dus afgelopen december bij een ski-ongeluk in Oostenrijk mijn kniekruisband volledig afgescheurd. Dat was een ongelofelijke pijnlijke, nare en ook verdrietige toestand. Ik liep flink mank en zou volgens de orthopeed niet meer kunnen hardlopen, snik. Nu de gym dicht is en ik niet kan roeien en fietsen daar, moest toch iets anders verzinnen om mijn hoofd leeg te maken. En dus heb ik het stiekem toch geprobeerd een paar weken geleden, dat rennen. En guess what? Na heel voorzichtig opbouwen kan ik nu zowaar vrijwel pijnloos 5km hardlopen. Sterker nog, na het eerste rondje wat ik probeerde voelde mijn knie nagenoeg normaal. Voor het eerst in maanden! Het leek wel alsof die hardloop-rotatie en druk er op, hem sterker hadden gemaakt, weer goed doorbloed en gemeerd, in plaats van stram en stijf. Als die Coronacrisis er niet was geweest had ik dat wellicht níet geprobeerd en stond ik nu dus nog steeds op een wiebelige, pijnlijke knie. 

Dus al met al is die negatieve shit van de afgelopen weken omgeturnd in een lading positiviteit.

En zo heb ik maar weer eens geleerd dat je je eigen vibe des levens totaal in je eigen hand hebt. Positiviteit kun je maken, al lijkt het soms moeilijk, het kan echt. En als straks alles weer open is en we weer mogen knuffelen overstelp ik iedereen met een lading liefde. Liefde voor het leven.

Kusje erbij,

Bar