EEN BEETJE DUURZAMER, 8 EASY TIPS!

Barbara Karel
07 mei 2021

Een beetje duurzamer, ik hou er van. Wie niet? Iedereen toch eigenlijk wel? We willen allemaal zo lang mogelijk met de aarde doen.

Tenzij je een zieke geest hebt en je verrot bent van binnen. Maar in the end wil ieder mens dat ook de generaties na ons kunnen genieten van onze aardbol, denk ik.

Dat betekent automatisch dat we bewust om moeten gaan met natuur, met ons verbruik en met elkaar. Het werkt volgens mij namelijk heel simpel, net als bij je eigen lijf. Gewoon een beetje zuinig op zijn. That’s it. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dat niet te doen, maar daar zijn dan consequenties aan verbonden. Dat je je slecht gaat voelen….

Laten we de aarde eens met ons lijf vergelijken.

LIJF: Eet je regelmatig meer dan dat je nodig hebt, dan word je dikker. Én kun je op dieet.

AARDE: Consumeren we meer dan dat we nodig hebben, dan wordt de aarde vies van het afval en stof. Plastic soep, vervuilde lucht, etc….

LIJF: Gebruik je meer energie dan dat je hebt, dan word je moe. Én ga je slapen.

AARDE: Gebruiken we meer energie dan wat de aarde op voorraad heeft, dan raakt ze uitgeput. Uitsterven van dieren door ontbossing, aardbevingen door gaswinning, lege zeeën door overbevissing….

Het probleem is alleen: De aarde krijgt van ons nóóit de kans om op dieet te gaan of eens een paar jaar flink bij te slapen. We gaan maar door, en door…en door.

Op zich zich is dat begrijpelijk, want met zo’n 7 miljard mensen op aarde is het natuurlijk onmogelijk om totale eensgezinde rust te creëren. Dat gaat gewoon niet.

En dus moeten we zorgen dat we toch een beetje duurzamer en zuiniger leven. Daar bedoel ik mee produceren en consumeren. Het mes snijdt aan twee kanten. Bedrijven zullen duurzamer te werk moeten gaan en wij consumenten kunnen ook nog wel een stuk bewuster en duurzamer leven.

En nee, ik ben natuurlijk ook geen heilig boontje. Maar, als kind uit een nudistisch natuurlief-hebbend hippie gezin heb ik altijd wel écht respect gehad voor onze aardbol. Waarvoor ik mijn lieve ouders eeuwig dankbaar ben. En ook anno 2021 probeer ik zo goed als ik kan duurzaam te leven.

Neem nou mijn nieuwe studio. Die heb ik lekker duurzaam laten bouwen. Modulair (dus ik kan hem meenemen als ik ooit ga verhuizen naar een tropisch eiland), in Nederland gemaakt (local) en met duurzaam geproduceerde hennepwol als isolatie. Dat heeft me zeker extra knaken gekost, maar het voelt zóveel beter.

Daarom nu voor jou een paar simpele tips om je eigen leven heel snel een beetje duurzamer te maken.

  1. Schoonmaken doe je fijn met Sophie Green. Een natuurlijk biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel, waar je met refills (zakjes poeder) elke keer je fles weer kan bijvullen. Scheelt enorm veel plastic afval en chemische zooi. Werkt perfect en ruikt super lekker. Gewoon bij Jumbo.
  2. Probeer eens de deo’s van Salt of the Earth. De enige echte natuurlijke deo, niet getest op dieren én ja komt ‘ie: hun verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Gewoon bij Kruidvat en Etos. (En laat je please niet foppen als op een product staat: ‘dit plastic is recyclebaar’, want dat betekent dat je het inderdaad in de plastic-afvalbak kan gooien, maar nog niet dat het ook gemaakt is van gerecycled plastic. Iets met slimme verkooptrucjes).
  3. Je tanden kun je fantastisch poetsen met de tandpasta van Wesmyle. Het is wel even wennen, maar daarna wil je niet meer anders en het scheelt zoveel zooi! Denk er maar eens over na hoeveel plastic tubes tandpasta jij in je leven verbruikt. Ja dat is schrikken hè! En wat denk je dat er in die tandpasta van jou zit? Juist….chemische zooi en microplastics. Dus probeer de tandpasta-tabletjes van Wesmyle, daar knap je zeker van op! Online te bestellen.
  4. Om je vingers bij af te likken: de ChimiChurri burger van Garden Gourmet. Ik heb alle die vleesvervangers inmiddels geprobeerd en deze is echt een topper! (FYI, nee wij zijn niet vegetarisch). Elke week eten we wel een keer lekker makkelijk hamburgers. Tegenwoordig eet ik dan die Chimichurri burger. Ik wil niet meer anders! Beter nog dan een vleesburger. Smaakt zalig, en voelt een stuk aangenamer in je buik én in je hoofd. Bij de appie.
  5. En voor je haar: Shampoo bars van Nature Box. Zero plastic waste en geen troep meer wat je door het putje spoelt. Schuimt lekker, werkt perfect. Je haar wordt er wat stugger van, maar dat vind ik juist wel fijn, dat geeft het wat meer body. Verkrijgbaar bij elke drogist.
  6. Ga shoppen bij Episode. Beste winkel voor een toffe outfit. 100% tweedehands, 100% ubercool én 100% uniek. Beter wordt het niet. Daar haal ik dus al mijn vette jasjes en broekpakken vandaan.
  7. En deze is echt de bom: De duurzame schuurspons van Sonnet. Zalig sponsje, van gerecycled PET, gaat super lang mee én kan gewoon in de wasmachine. Joe….hallooo! Dat ding is serieus fantastisch. Scheelt je nog geld ook, want je koopt één pakkie met twee sponsjes en klaar ben je. Weet je hoeveel gore plastic schuursponsjes dat scheelt als we deze allemaal zouden gebruiken? Verkrijgbaar bij de appie.

En als laatste voor een een beetje duurzamer, en deze is echt heel easy….

  1. Drink je veel thee? Koop dat een thermoskan! Zo hoef je maar 1 keer die waterkoker aan te zetten voor een liter thee in plaats van 6 keer voor een kopje. Scheelt een hoop energie. En voor jou ook knaken. Hatsekidee daar kun je wat mee, toch?

Zie, het is allemaal niet zo ingewikkeld hoor. Gewoon een beetje nadenken bij wat je doet en een duurzame wereld staat voor je klaar! Stap in and I’m sure you’ll like it. Het voelt fijn en maakt je oprecht gelukkiger. Én doe het niet alleen voor jezelf, maar vooral voor de generaties na ons.

Ik hoop oprecht dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. We kunnen namelijk lullen wat wat we willen, maar een betere wereld begint bij ons allemaal!

Joe,

Barbara