De sleutel tot succes

Barbara Karel
30 mrt 2023

Succes. De sleutel tot succes. We willen hem allemaal, toch?

Hatsekidee ik ga hem je nu geven: die geheime sleutel tot succes! Lees deze blog en succes gegarandeerd!

Op Linkedin en andere socials zie je de ene succes-story na de andere voorbij komen. Weer iemand met een nieuwe nog hogere fuctie, een internationale campagne waar vol trots aan is meegewerkt of een wereld-verbeter-story waar je u tegen zegt. En dan hebben het maar niet over al die volgers en likes die je kan scoren. Wow, wat een succes allemaal!

Mijn oog viel laatst op een post van een jongeman die met succes zijn Europese Master had gehaald, omdat zijn leraar op de middelbare had gezegd dat als hij zo door ging hij zou eindigen als vuilnisman. Uhhhh, ok…. Ik merkte dat zijn story me mateloos irriteerde.

Het zette me aan het denken en liet me een paar dagen niet meer los.

WTF is er mis met vuilnisman zijn? Weet je wel hoe belangrijk werk deze mensen doen? Stel je eens voor dat er geen vuilnismannen waren… ja precies.

Een stuk blijer werd ik van het verhaal van die jonge VWO-er die eigenlijk graag fietsenmaker wilde worden. Na jaren ongelukkig te zijn geweest, omdat hij op het VWO met zijn kop in de boeken zat en totaal zijn draai niet kon vinden, kreeg hij van zijn ouders de kans om naar het MBO te gaan. En met een big smile werkt hij nu met zijn handen. Fantastisch, dat is pas succes!

In ons dagelijks leven geldt in het algemeen: ‘hoe slimmer en rijker je bent’ hoe succesvoller je wordt gezien. Ouders die op de basisschool lopen te pochen met dat hun kind naar het VWO gaat, of kinderen die lopen te patsen met hun nieuwe Nikes… uh joehoe, daar gaat het dus al vreselijk mis.

De afgelopen jaren heb ik uit eigen ervaring ontdekt dat succes helemaal niet zit in wat je verdient, wat voor dikke auto je rijdt, hoe hip je huis is, of je in dure merk-kleding loopt of hoeveel vette verkoop-cijfers je kan posten op je socials. Deze successen hebben namelijk altijd hun keerzijde. Denk aan te weinig  tijd voor je familie of kinderen, thuis iedereen altijd op een scherm en niet meer écht praten en lachen met elkaar, jaloezie, afgunst, leegte, een alcoholprobleem, een burn-out of stiekem doodongelukkig zijn.

Dus is dat succes dan wel echt succes?

Ik vind van niet. Succesvol zijn betekent gelukkig zijn. Niets meer en niets minder. En díe sleutel tot succes zit in je hart!

Succesvol zijn in het leven is:

  • Dat je dicht bij jezelf blijft.
  • Dat je nee durft te zeggen tegen wat er van je verwacht wordt.
  • Succes is dat je je eigen pad kiest en oprecht gelukkig kan zijn met wie je bent.
  • Dat je vol trots in de spiegel kan kijken, recht in jouw eigen eerlijke ogen.
  • Succesvol zijn is: het leven leven op jóuw manier, je hart vervullen met wat jíj wil en een ander datzelfde geluk gunnen. Je partner, je collega’s, je studenten, je kinderen.

Kortom, succes is loslaten… loslaten van het verwachtingspatroon dat wij ‘succes’ noemen. Pas dan kun je écht succesvol zijn.

Mocht je dat loslaten lastig vinden, wat heel begrijpelijk is (het heeft mij ook jaren gekost om zover te komen) dan kan ik je het volgende aanraden om mee te beginnen. Koop dit boekje én dit boekje en lees ze. Het leert je alles over loslaten en helpt je oprecht succesvol te zijn in het leven.

En wil je die deur tot succes nog verder openen? Begin dan vandaag nog met de wereld onvoorwaardelijke liefde te geven. Een band plakken van de oude buurman, die dure sneakers die je amper draagt weggeven aan een iemand die het niet kan betalen. Zwerfafval op straat in de prullenbak gooien ook al is het niet van jou. Zeg gedag tegen je medereiziger als je de trein instapt, of geef een complimentje aan de kassajuffrouw omdat haar haar zo leuk zit vandaag… Met een lach op je gezicht lacht het leven je veel meer toe.

Check, ik doe die dingen en soms denken mensen dat gek ben, maar daar trek ik me dus echt niks van aan. Ik ben enorm succesvol!

De sleutel tot succes is je eigen liefdevolle, gelukkige pad kiezen én loslaten wat een ander daarvan vindt. Positieve schijt noem ik het. Kijk in je hart, doe je eigen ding en maak de wereld een ietsje pietsje beter. Dan ben je er.

Dussssssssss, die sleutel tot succes, ben jij!

Joejoe, en wordt vooral lekker vuilnisman.