CARIBBEAN VIBES, JE WIL HET

Barbara Karel
26 aug 2021

Vijf weken vakantie in de Caribbean is echt heel lang. Vooral als je dan ook niet werkt. Caribbean vibes to the max.

Okay, ik heb één auditie gedaan voor een opdracht die ik heel graag wilde, maar niet kreeg. En een interview voor het AD (die lees je hier), maar verder nada niks met werk. Wat een verrukkelijkheid. Het is grappig om te zien wat er met je gebeurt als je zo lang niet met werk bezig bent.

Waar ik vóór de vakantie me in een soort gesjeesde blur bevond, voel ik ná deze trip totale rust en is mijn hoofd helderder dan ooit. De creativiteit stroomt weer door mijn aderen, de zon schijnt in mijn hoofd en ik heb good Caribbean vibes only. Tja, ik had toch een beetje last van algehele irritatie achteraf gezien. Komt door de pandemie natuurlijk, maar ook door het tempo waarin ik leef(de) en het vele online zijn (alleen maar bullshit daar). Die gewoontes liggen nu in de prullenbak en ik maak me nergens meer druk over. Ik lees amper nieuws, ik hoef niks nieuws te hebben en internet? Heel fijn voor mijn toko, maar verder niet. Geen stress, all good. En dat komt niet alleen door de vakantie vibes, maar ook door de local vibes.

Er is echt wel een cruciaal verschil tussen de Nederlandse vibes en de Caribbean vibes. 

Lees Nederlandse vibes: hutje mutje op elkaar gepropt, veel te hard werken en op zoek naar ultiem geluk. En Caribbean vibes: overal ruimte, het leven drie versnellingen langzamer en tevreden zijn met wat je hebt. 

Wat betreft ruimte: Op Bonaire staan de meeste huizen op hun eigen stukje grond, groot of klein. Maar de rijtjeshuizen waar wij in wonen kennen ze daar niet. En ik vind dat een verademing. Niet dat campinglife-gevoel wat je hier hebt als de voordeur uit gaat, maar space! Ik ben nou eenmaal een Einzelganger en die buurt-ons-kent-ons-vibe is gewoonweg niet mijn ding.

Wat ook een zaligheid is, is het levenstempo. Alles gaat daar een stuk langzamer. In het begin is dat zeker irritant, maar als je je er eenmaal aan overgeeft is het een verrukking. Wij ‘Westerlingen’ moeten alsmaar sneller en meer. Zo we willen 24/7 op onze wenken bediend worden. We willen heel veel ‘hebben’ en 24/7 online shoppen en de volgende ochtend in huis is de normaalste zaak van wereld. Hier in de Randstad kun je zelfs 24/7 naar de gym…hoe dan? Gekkenhuis! 

Dat kun je dus wel vergeten op Bonaire. Daar heb je sowieso te doen met het feit dat de meeste retail-winkels en veel bedrijven tussen 12:00 en 14:00 dicht zijn. Hoppa naar huis voor een warme lunch en een siesta. Alles online shoppen en de volgende dag bezorgen is al helemaal een ver van je bedshow. Én in de winkels op het eiland is het aanbod beduidend beperkter. Je zult het dus moeten doen met veel minder keuze en dat maakt het leven gelijk een stuk makkelijker. Back to the basics. Daardoor ben je een minder tijd kwijt met het zoeken naar die ‘ene kleur stoel, die beste deal of die speciale kleur sneakers’, het is er namelijk niet, het is niet te betalen of het duurt een eeuwigheid voordat het aankomt.

En wat betreft dat geluk, lees even verder.

Die Caribbean vibes zijn de omgekeerde wereld van wat wij gewend zijn.

Waar wij de hele dag en vaak zelfs s’avonds nog keihard werken, sporten en online shoppen (waarom ook alweer eigenlijk?), zit je daar tussen de middag thuis voor een warme lunch met je familie en speel je wat met je hond in je enorme tuin of je doet een tukkie. Na je werk flikker je die mobiel aan de kant, want dan ga je hangen op je veranda met vrienden, naar het strand met een oude klapstoel om te genieten van een prachtige zonsondergang of sterren kijken in de middle of nowhere. 

En dat je kont dan misschien wat dikker is dan gemiddeld en je niet de nieuwste kleur bankstel of hipste outfit hebt, zal je een worst wezen. Je bent happy. Mínder keuze in het leven geeft je dus de kans méér tevreden zijn met wat je hebt. En dat krijg je daar zomaar gratis, daar hoef je dus niet keihard voor te werken. Tijd, vrijheid en in mijn geval ook creativiteit. Gratis geluk! In dat stadium zit ik dus nu en ik hoop het voor eeuwig vast te kunnen houden.

Dus NEE! Ik hoef geen nieuwe sneakers, want ik heb er echt nog genoeg. NEE! Ik hoef niet 24/7 online of direct op mail of app te reageren, want ik zit nu lekker te lunchen. En JA! Ik maak meer tijd voor dingen waar ik gelukkig van word. Zoals het lezen van een Indiaas kookboek, het ontwerpen van ons nieuwe Bonairiaanse huis, hangen met vrienden, lekker schrijven, naar het strand voor een wandeling of het uitwerken van toffe plannen. Én vooral alles in een relaxed tempo. Lukt het vandaag niet, dan is er morgen weer een nieuwe dag. Geen stress, all good. 

Ik voel me compleet tevreden en het is zalig. De good vibes stromen door mijn lijf en mijn hersens bloeien weer, iets met grote groene bladeren en kokosnoten. De zon is aan, de grijze wolken zijn weg. Nu vasthouden die Caribbean vibes!

Je snapt, ik ga zo lekker naar buiten, of duik nog even dat kookboek en daarna de keuken in voor een heerlijke lunch. 

Ajo, Barbara

Lees hier mijn blog van vlak voor mijn vakantie en zoek de verschillen.

Oh en als je je afvraagt waarom we daar nog niet wonen… eerst nog even hier doorsparen voor een huis. Dus boek me vooral, je krijgt de beste high-end audio en de lekkerste samenwerking. Good vibes only!